Si të shpëtojmë nga Groundhogs në mënyrë efektive dhe humane

Groundhogs nuk janë vetëm bezdisshëm; ato mund t’i bëjnë dëm të vërtetë një kopshti ose oborri të shtëpisë. Ja se si të shpëtoni një herë e përgjithmonë nga kërpudhat, duke përfshirë marrjen e ndihmës së një profesionisti.

Kur njerëzit mendojnë për kërpudhat, ata mund të përfytyrojnë Punxsutawney Phil ose të mendojnë për historinë magjepsëse të Ditës së Groundhog. Por kërpudhat, të njohura edhe si gropa druri, bëjnë më shumë sesa thjesht të parashikojnë stinët. Nëse enden në një oborr, ato mund të shkaktojnë një sasi të konsiderueshme dëmtimi në një kopsht shtëpie. Ata madje mund të dëmtojnë integritetin strukturor të kasolleve, rrugëve dhe themeleve.

Por çfarë i tërheq kërpudhat në oborret e njerëzve? E gjitha varet nga përgjigjja e një pyetjeje, dhe ajo është “Çfarë hanë kërpudhat?” Dieta e një grushti druri përbëhet nga lule, perime, degëza dhe lëvore, insekte, madje edhe fidanë të bimëve – kështu që pjesa më e madhe e një kopshti në shtëpi është lojë e drejtë për këto gjallesa, prandaj ata shpesh e bëjnë shtëpinë e tyre pranë kopshtit të dikujt. Tunelet e thella dhe të korrat e grira janë dy shenja treguese të një problemi të kërpudhave. Por për fat të mirë, ka disa mënyra për të luftuar këtë situatë. Ky udhëzues shpjegon se si të hiqni qafe kërpudhat dhe t’i mbani larg përgjithmonë.

Logoja e HomeAdvisor
Logoja e BobVila.com

Koha e kërkuar: 3 deri në 5 ditë
Vështirësia: Nga fillestar deri në të mesëm
Kostoja e vlerësuar: 150 deri në 200 dollarë për heqje; kostoja për masat parandaluese (si për shembull ndërtimi i gardheve) do të ndryshojë

Perpara se te fillosh…

Para fillimit të procesit të heqjes së kërpudhave, pronarët e shtëpive do të duan të marrin në konsideratë sa vijon:

Këshilla për të hequr qafe Groundhogs

  • Groundhogs mund të ngatërrohen lehtësisht me brejtës të tjerë të ngjashëm, të tillë si gophers, voles dhe nishanet (nëse nishanet janë fajtorët kryesorë, repelentët më të mirë të nishanit mund të shpëtojnë prej tyre). Pamja e brejtësve dhe tunelet ose tumat mund t’i ndihmojnë pronarët e shtëpive t’i dallojnë ato dhe të aplikojnë zgjidhjet e duhura të heqjes.
  • Merrni parasysh sezonin dhe kohën. Groundhogs riprodhohen nga fundi i dimrit deri në pranverë ose në fillim të verës dhe hibernojnë në dimër. Koha më humane për të hequr qafe tufat e drurit është nga mesi deri në fund të verës.

Konsideratat e Sigurisë

  • Ndërsa kërpudhat, si brejtësit e tjerë, nuk janë një burim i rëndësishëm i sëmundjes infektive për njerëzit, ata herë pas here mund të bartin tërbimin. Këshillohet që çdo sulm i paprovokuar të trajtohet si ekspozim i mundshëm ndaj tërbimit.
  • Nëse pronarët e shtëpive nuk janë të kënaqur me heqjen e kërpudhave vetë ose nuk mund të zbatojnë në mënyrë të sigurt strategjitë e mëposhtme, ata këshillohen të kërkojnë shërbime profesionale për heqjen e kërpudhave.

HAPI 1: Parandaloni folezimin duke mirëmbajtur oborrin tuaj.

Një ons parandalimi vlen një kile kurë, veçanërisht kur bëhet fjalë për heqjen e kërpudhave. Groundhogs do të përdorin çdo mbeturinë oborri që ata mund të gjejnë për të bërë një fole. Mbajtja e një lëndinë të rregullt, pa grumbuj druri ose gjethesh dhe mbeturina, mund t’i ndihmojë pronarët e shtëpive që në radhë të parë të parandalojnë folenë e këtyre brejtësve. Groundhogs gjithashtu mund të gërmojnë nën shtëpi ose garazhe – nëse tashmë ka një fole diku në oborr, pronarët e shtëpive do të duan të mbushin çdo vrimë dhe të bllokojnë zonën për t’i mbajtur ata të mos kthehen në vend.

Xem thêm :   Quần què là gì? Lý giải nguồn gốc của từ "cái quần què"

HAPI 2: Përdorni repelentë për t’i mbajtur larg.

Ndërsa nuk ka repelentë kimikë komercialë të krijuar posaçërisht për heqjen e kërpudhave, produktet e dizajnuara për brejtës të tjerë mund ta bëjnë këtë. Për pronarët e shtëpive që kanë qen, një mundësi tjetër është të spërkasin urinën ose gëzofin e qenit rreth folesë së tokave për të treguar se grabitqarët janë afër. Urina Bobcat gjithashtu mund të blihet për të njëjtin qëllim dhe mund të jetë edhe më efektive. Kripa Epsom është një parandalues ​​dhe repelent i dobishëm i kërpudhave që shumë pronarë shtëpish mund ta kenë tashmë në dorë. Amoniaku, thekonet e specit të kuq, pluhuri i talkut dhe hudhra janë gjithashtu repelentë të përshtatshëm të kërpudhave dhe shpesh gjenden në shtëpi. Sipas ekspertëve, antifrizi mund të jetë një helm efektiv i tokës; megjithatë, nuk rekomandohet sepse qentë tërhiqen nga aroma dhe shija e tij, dhe antifrizi është vdekjeprurës për qentë, kështu që pronarët e shtëpive do të duan të provojnë në vend të tyre një nga repelentët e tjerë (më njerëzorë). Një opsion tjetër është një pajisje kundër detektorit të lëvizjes që spërkat ujin ose ndez dritën për të trembur mysafirët e padëshiruar kur afrohen.

Për të hequr qafe kërpudhat, pronarët e shtëpive do të duan të planifikojnë një rrugë daljeje larg nga prona, më pas ta vendosin repelentin në strofkat më afër pronës. Ata do të vendosin një tjetër repelent në strofkat më larg (më afër daljes) 1 ose 2 ditë më vonë, duke e përsëritur procesin sipas nevojës derisa kërpudhat të zhduken. Këshillohet që pronarët e shtëpive të tregohen të kujdesshëm kur hartojnë një pikë daljeje, ose tufat e drurit mund të bëhen problemi i fqinjëve.

HAPI 3: Përzëini kërpudhat nga shtëpitë e tyre.

Bërja e shtëpisë së një toke të pabanueshme mund ta dëbojë krijesën. Një zgjidhje standarde është përmbytja e vrimës së kërpudhave me ujë, gjë që bën që një tufë pylli të kërkojë tokë më të thatë. Një tjetër mundësi është të mbushni strofkën e tokës me papastërti ose gurë.

Idealisht, tymosja do të kryhet vetëm si mjeti i fundit nga një specialist për heqjen e kafshëve të egra. Procesi nuk është vetëm i rrezikshëm për njerëzit, por mund të jetë vdekjeprurës për kafshët. Gjithashtu ka të ngjarë të bëjë kërdi në lëndinë. Sipas Thomas Ward III, një specialist trajnimi dhe biolog me Critter Control, zgjidhja për një shqetësim të jetës së egër nuk duhet të jetë vdekjeprurëse për të qenë efektive. “Vetëm për shkak se ne po zgjidhim një problem të kafshëve të egra nuk do të thotë se duhet ta lëndojmë kafshën,” thotë ai. “Ne gjithmonë do të shikojmë opsionet që nuk shkaktojnë dëm të drejtpërdrejtë për kafshën.”

HAPI 4: Frikësojini kërpudhat nga shtëpitë e tyre.

Një tjetër mundësi është të trembni kërpudhat nga strofkat e tyre, t’i inkurajoni ata të strehohen diku tjetër. Ndërsa taktikat e frikësimit të bazuara në dukje si dordolecët dhe rrotat e këmbëve funksionojnë në afat të shkurtër, ato rrallë ofrojnë lehtësim të qëndrueshëm pasi krijesat mësohen me to. Mjetet dëgjimore dhe prekëse, të tilla si shtyllat diellore që dërgojnë pulse tejzanor, priren të jenë më efektive në afat të gjatë për të trembur kërpudhat dhe dëmtuesit e tjerë gërmues. Por Ward këshillon se këto taktika mund të kufizohen në dobinë e tyre: “Ndonjëherë metodat e ngacmimit funksionojnë; nëse shqetësohesh [the groundhog] mjaft, mund të largohet. Kjo mund të goditet ose të humbasë sepse në të vërtetë nuk e drejton atë se ku të shkojë; thjesht po e largon, kështu që mund ta dërgoni në shtëpinë e fqinjit tuaj.”

Xem thêm :   How To Make And Use Banner Patterns In Minecraft

Logoja e HomeAdvisor
Logoja e BobVila.com

HAPI 5: Kapni dhe zhvendosni kërpudhat.

Një mënyrë më e pagabueshme për të mbrojtur oborrin nga këta dëmtues është duke zhvendosur fizikisht kërpudhat nga prona krejtësisht. Ward thotë, “Metoda tipike për përpjekjen për të hequr një kërpudhat do të ishte një kafaz, ose ajo që ne e quajmë kurth kuti, për të kapur dhe zhvendosur një derr”. Nëse një pronar shtëpie po mendon se si ta kapë vetë një kërpudha, procesi përfshin vendosjen e kurtheve të gropëzave pranë hyrjes së gropës. Një copë fruti funksionon mirë si karrem i tokës. Pasi të bllokohet, kafsha mund të lirohet në një distancë të konsiderueshme larg nga prona, kështu që nuk mund të gjejë rrugën e kthimit. Megjithatë, së pari, pronarët e shtëpive do të dëshirojnë të sigurohen që zhvendosja e tokave të mos jetë e paligjshme në zonë. “Duhet të siguroheni [that state regulation] lejon zhvendosjen ose zhvendosjen e një kafshe sepse ato rregullore ndryshojnë sipas shtetit, “këshillon Ward. Përveç kësaj, Shoqëria Humane e Shteteve të Bashkuara këshillon që zhvendosja nuk rekomandohet në pranverë dhe në fillim të verës, sepse mund të rezultojë në një pjellë jetimore që do të vdesë pa nënën e tyre. Zhvendosja gjithashtu mund të çorientojë kafshët dhe të çojë në vdekjen e tyre të parakohshme. Në përgjithësi, rekomandohet të lini vetëm kafshët e egra, përveç nëse ato shkaktojnë dëme në pronën tuaj. Sidoqoftë, në disa raste, zhvendosja është zgjidhja më e mirë për të hequr qafe kërpudhat. Pronarët e shtëpive të cilët nuk janë rehat ta zhvendosin vetë kafshën ose nuk janë të sigurt se si të shpëtojnë ligjërisht nga një kërpudhat në shtetin e tyre, do të duan të kërkojnë ndihmën e një specialisti për heqjen e kafshëve të egra.

HAPI 6: Parandaloni kthimin e kërpudhave duke instaluar gardh.

Gardhi në tokë është një nga opsionet më efektive për mbajtjen e kërpudhave jashtë kopshteve; megjithatë, është e rëndësishme të merren masa shtesë në mënyrë që krijesat të mos mund të gërmojnë poshtë ose të ngjiten mbi gardh. Përpara instalimit të gardhit, pronarët e shtëpive do të dëshirojnë të sigurohen që nuk ka strofka të banuara në zonë – përndryshe, kërpudha mund të përfundojë i bllokuar brenda oborrit të jashtëm. Pronarët e shtëpive mund ta bëjnë këtë duke vendosur lirshëm materiale të tilla si gazeta ose copa bari në hyrje të gropës, dhe më pas vëzhgojnë për një periudhë prej disa ditësh për të parë nëse materiali është shqetësuar. Pasi të jetë e qartë se në oborr nuk ka kërpudha, është koha që pronari i shtëpisë të ngrejë gardhin. Pëlhura e harduerit ose teli i pulës janë opsione të përballueshme dhe efektive. Gardhet rrethuese do të duhet të jenë të paktën 3 këmbë të larta dhe të varrosura 12 inç nën tokë. 15 centimetrat e sipërme të gardhit mund të përkulen në një kënd për të dekurajuar kërpudhat që të ngjiten. Një tel elektrik i vendosur 4 deri në 5 inç nga toka rreth gardhit ofron siguri shtesë. Pëlhura e harduerit gjithashtu mund të futet 1 këmbë në tokë për të kufizuar gërmimet nën kuvertë dhe themele.

Ndërsa shumë pronarë të shtëpive mund të jenë në gjendje të vendosin vetë një gardh, mënyra më e mirë për t’u siguruar që rrethoja të jetë instaluar në mënyrë korrekte është të kërkoni ndihmën e një kompanie profesionale të gardhit. Koha është thelbësore kur kemi të bëjmë me derrat e tokës dhe telashe të tjera të kafshëve të egra, kështu që të kesh një profesionist që kujdeset për projektin shpejt dhe me efikasitet mund të shpëtojë kopshtin e pronarit të shtëpisë nga dëmtimet e konsiderueshme. Nëse një pronar shtëpie e vendos gardhin gabimisht, koha dhe paratë e kursyera duke shkuar në rrugën DIY mund të përfundojnë duke u mohuar nga kostot e përsëritura të heqjes së kërpudhave.

Xem thêm :   9486 là gì? 9486 nghĩa là gì trong tình yêu?

HAPI 7: Mbillni parandalues ​​natyral të kërpudhave.

Kushdo që ka kërkuar “si të shpëtojmë nga kërpudhat në mënyrë natyrale” ndoshta ka lexuar për bimët që i pengojnë kërpudhat. “Repelentët dhe parandaluesit kanë efektivitet të kufizuar në përvojën time,” thotë Ward. Sidoqoftë, ato mund të shërbejnë si një linjë shtesë mbrojtjeje në lidhje me metodat e tjera. Groundhogs nuk e pëlqejnë erën e bimëve të tilla si nenexhiku, sherebela, borziloku, rozmarina, trumza, qiqrat dhe rigoni. Mbjellja e tyre rreth kufirit të oborrit ose në vende që kanë nevojë për mbrojtje (të tilla si një kopsht perimesh) mund t’i pengojë kërpudhat që të enden brenda. Por kini parasysh se një kërpudha femër nuk ka të ngjarë të pengohet nga diçka aq e parëndësishme sa një erë fyese nëse ajo mbron foshnjat e saj.

Shpesh, ajo që është më efektive se shtimi i një pengese është heqja e elementeve që po tërheqin kërpudhat në oborr në radhë të parë. Për shembull, toka nën një pemë molle që lëshon fruta dhe gjethe mund të kthehet në një snack bar. Pastrimi i oborrit nga çdo gjë që mund të dyfishohet si ushqim ose strehë për një kërpudhat do ta bëjë atë shumë më pak tërheqës.

HAPI 8: Thirrni një profesionist për heqjen e kafshëve të egra për të ndihmuar në heqjen njerëzore përgjithmonë.

Nga distanca, kërpudhat mund të duken të lezetshme dhe të lezetshme, dhe pronarët e shtëpive mund të tundohen të afrohen ose të ndërveprojnë me ta. Por Ward se duhet pasur kujdes. “Groundhogs bëhen goxha të mëdha,” thotë ai, dhe përmend se ata kanë gjithashtu një pickim të fortë. Ai vazhdon duke thënë: “Unë gjithmonë rekomandoj të keni kujdes kur pronarët e shtëpive bëjnë diçka vetë, jo sepse jeni duke e vënë veten në rrezik pak më të madh sesa mund të dëshironi ose nuk e kuptoni rrezikun e mundshëm.” Ai rekomandon të peshoni rreziqet e mundshme kundrejt thirrjes së një profesionisti dhe lënien e tij të kujdeset për problemin. Është e rëndësishme të mbani mend se toka janë kafshë të egra që jo gjithmonë veprojnë në mënyrë të parashikueshme, veçanërisht nëse janë të tërbuar. Shërbimet më të mira të heqjes së kafshëve të egra si Terminix do të jenë në gjendje të këshillojnë pronarët e shtëpive për mënyrën më të sigurt dhe më efektive të veprimit për të hequr kërpudhat. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në identifikimin e kafshëve të egra pasi mund të jetë e vështirë për pronarët e shtëpive të papërvojë të bëjnë dallimin midis gophers dhe gophers. gropëza ose kërpudha vs. kastorët. Procesi për të hequr qafe goferët është i ngjashëm me heqjen e kërpudhave, por një profesionist mund të identifikojë kafshën dhe të sugjerojë metodat më të mira për t’i hequr ato nga një pronë.

Ndërsa kërpudhat mund të jenë telash, pronarët e shtëpive mund të përdorin mjetet dhe strategjitë e mësipërme për t’i parandaluar dhe hequr qafe ato përgjithmonë. Mbajtja e një lëndinë të rregullt, mbjellja e pengesave natyrore dhe instalimi i gardhit të duhur mund të ndihmojnë shumë në ndalimin e hyrjes së kërpudhave. Nëse strategjitë e mësipërme janë përtej nivelit dhe ekspertizës së një pronari shtëpie, është rehati për heqjen profesionale që të kërkoni “groundhog pranë meje” për të gjetur një me përvojë për të ndihmuar.

Logoja e HomeAdvisor
Logoja e BobVila.com

By ChaoLua TV

ChaoLua TV - website xem trực tiếp bóng đá hôm nay miễn phí, full HD, không quảng cáo. Sôi động cùng hàng loạt bình luận viên nổi tiếng, trực tiếp các giải bóng đá hàng đầu thế giới.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *