Si lexues, ne të gjithë e dimë emocionin e përkujdesjes për një kapitull pas tjetrit, duke ngrënë një histori në kafshime mjaftueshëm për të kënaqur dhe mjaftueshëm të shkurtër për të na mbajtur të kthejmë faqet për më shumë. Por si shkrimtarë, gjëra të tilla si gjatësia e kapitujve, ndarjet e kapitujve dhe madje edhe titujt e kapitujve mund të bëhen të pasigurta dhe frikësuese.

Si e dini nëse një kapitull nuk është i mjaftueshëm, ose shumë, ose bën atë që supozohet në librin tuaj? Për fat të mirë, strukturimi i kapitujve nuk duhet të jetë i frikshëm – ne do t’ju udhëzojmë në gjithçka që duhet të dini për gjetjen e strukturës së përsosur të kapitujve për librin ose romanin tuaj jo-fiction.

Pse kapitujt janë të rëndësishëm në një libër?

Pavarësisht nëse jeni duke shkruar trillime ose jofiction, kapitujt e ndajnë librin tuaj në tone të dallueshme, ritme historish ose ide. Sa herë që fillon një kapitull i ri, lexuesit tuaj kuptojnë se ata po kalojnë nga një pikë e komplotit ose një ide tematike në tjetrën dhe se diçka emocionuese do të ndodhë së shpejti. Kjo është ajo që i mban ata të kthejnë faqe.

Përveç krijimit të strukturës së librit tuaj, kapitujt gjithashtu e bëjnë historinë të duket më e arritshme për lexuesin tuaj. Nëse ata shohin se i gjithë libri është vetëm një mur i pafund teksti, leximi mund të fillojë të duket si punë. Kapitujt e bëjnë historinë ose informacionin e paraqitur të duket si një udhëtim dhe jo si pengesë.

Sa kapituj i duhen librit tuaj?

Ju mund të vendosni që dëshironi të planifikoni se sa kapituj të keni në librin tuaj përpara se të filloni. Sidoqoftë, mbani në mend se nuk ka rregulla të rrepta për saktësisht se sa kapituj janë idealë për çdo libër të caktuar – këto mund të ndryshojnë shumë edhe midis librave që kanë të njëjtën gjatësi. Pra cfare ben ti?

libra artistikë

Në një roman standard, numri i kapitujve mund të variojë nga rreth dhjetë në rreth pesëdhjetë (ose më shumë!). Mesatarisht, njëzet deri në tridhjetë është një pikë referimi mjaft e mirë për shumicën e romaneve.

Sa kapituj i duhen një libri?  Zhanri luan një rol.  (Imazhi: magjistari dhe punonjësi i zyrës)

Nëse planifikoni të keni tridhjetë kapituj, për shembull, atëherë mund të nxirrni përfundimin se incidenti juaj nxitës duhet të ndodhë rreth kapitullit të dytë, pikës së parë kryesore të komplotit rreth kapitullit të gjashtë, pikës së mesit në kapitullin e pesëmbëdhjetë, e kështu me radhë. Kjo e bën më të lehtë të qëndroni në rrugën e duhur dhe t’i mbani ngjarjet e historisë suaj të shpalosen në ritmin e duhur.

Megjithatë, shumë shkrimtarë as që shqetësohen të përdorin kapituj derisa të përfundojë drafti i tyre i parë! Pastaj, ata kthehen prapa dhe shohin se ku ndodhin thyerjet natyrore në tregim dhe futin ndarjet e kapitujve atje. Kjo metodë i ndihmon kapitujt tuaj të shpalosen më organikisht dhe të ndjekin ritmet e tregimit (në vend të anasjelltas).

Romani “Ditëlindja e Molly Fox” nga Deirdre Madden nuk përdor asnjë kapitull – ai ruan një rrjedhë të vazhdueshme të vetëdijes nga fillimi në fund, me vetëm disa ndërprerje të skenave për t’i dhënë lexuesit pak kohë. Kjo mund të jetë e ndërlikuar për t’u realizuar pasi lexuesit priren të mirëpresin pushimet e kapitujve kur lexojnë. Sidoqoftë, mund të jetë një qasje argëtuese të provoni nëse romani juaj, si ai i Madden, tregohet i gjithi përmes një dritareje të kufizuar kohe.

Xem thêm :   9240 là gì? Ý nghĩa của con số 9240 trong tình yêu

Libra të tjerë mund të shkojnë në anën e kundërt dhe të kenë shumë kapituj shumë të shkurtër. Këto mund të jenë efektive në disa raste, por të vështira për t’u mbajtur në të tjera. Më poshtë do të shqyrtojmë më shumë gjatësinë e kapitullit dhe sa kohë duhet të jenë kapitujt tuaj.

libra jofiction

Librat tradicionalë jo-fiction – librat që synojnë të na mësojnë diçka të re – kanë kapituj të ndarë sipas temës së studimit (ky është paksa i ndryshëm nga librat krijues jo-fiction, si kujtimet, që ndjekin më shumë një format roman). Kapitujt tradicionalë jofiction janë shpesh më të gjatë dhe mbulojnë më shumë shtrirje sesa një kapitull roman. Në përgjithësi, një libër mesatar jofiction do të ketë rreth dhjetë deri në njëzet kapituj.

Çdo kapitull jofiction duhet të përfshijë një ide, argument, proces ose periudhë kohore që ushqehet në tërësinë më të madhe. Nëse keni shumë kapituj, argumentet tuaja mund të fillojnë të duken të çrregullta dhe jo bindëse; nëse ka shumë pak, ato mund të fillojnë të zvarriten dhe të humbasin intensitetin e tyre.

Kjo është arsyeja pse është e dobishme të planifikoni librin tuaj jo-fiction përpara se të filloni të shkruani dhe të keni një ide të qartë për gjithçka që dëshironi të thoni. Për fat të mirë, ne kemi një mësim të dedikuar për të krijuar një skicë librash jofiction në akademinë tonë!

Sa kohë duhet të jetë çdo kapitull?

Një kapitull është gjithmonë aq i gjatë sa i duhet librit. Gjëja e vështirë është se ndonjëherë libra të ndryshëm kanë nevojë për gjëra të ndryshme në varësi të zhanrit, përmbajtjes dhe audiencës së synuar. Pra, si e dini se cila duhet të jetë gjatësia e duhur e kapitullit?

Margaret Atwood tha se ka vetëm një rregull të të shkruarit që ka vërtet rëndësi, dhe ai është ky:

Mbaj vëmendjen time.

Gjetja e numrit të përsosur të fjalëve ka të bëjë me menaxhimin e hapësirës së vëmendjes së lexuesit, parandalimin e mendjes së tyre që të endet drejt gjërave të tjera dhe mbajtjen e tyre drejt kapitullit tjetër në mënyrë që ata të mund të zbulojnë se çfarë ndodh më pas. Le të shohim gjatësinë e kapitullit në pak më shumë detaje.

Sa është gjatësia mesatare e kapitullit?

Ndërsa gjatësitë e kapitujve mund të ndryshojnë jashtëzakonisht nga një libër në tjetrin, gjatësia mesatare e kapitullit në letërsinë artistike është rreth 3000 deri në 4000 fjalë.

Në përgjithësi, librat me fantazi epike priren të kenë kapituj më të gjatë – mesatarisht rreth 5000 ose 6000 fjalë. Misteret dhe thrillerët, të cilët shpesh mbështeten në pyetje dramatike dhe ritme marramendëse, shpesh kanë kapituj më të shkurtër – zakonisht 1000 deri në 2000 fjalë. Romanet dhe romanet YA zakonisht kanë gjatësi mesatare të kapitujve rreth 2000 ose 3000 fjalë.

Por këto janë vetëm udhëzime të zgjedhura; ritmi i tregimit tuaj do të përcaktojë se sa fjalë duhet të jetë çdo kapitull.

Gjatësia mesatare e kapitujve: Novelat fantazi zakonisht kanë kapituj më të gjatë, ndërsa trilerët dhe romancat kanë më të shkurtër.

Përpiquni të shkruani kapituj që janë të gjithë afërsisht të njëjtën gjatësi, në mënyrë që lexuesi të dijë se çfarë të presë. Ndonjëherë, megjithatë, kapitujt më të shkurtër mund të jenë efektiv kur po përpiqeni të bëni një deklaratë. Konsideroni romanin YA të Holly Black, Princi mizor.

Prologu përshkruan një skenë në fëmijërinë e protagonistit, në të cilën ndodhin shumë gjëra: personazhi kryesor dhe vëllezërit e motrat e tyre sulmohen, shohin prindërit e tyre të vrarë, mësojnë për një botë jashtë botës së tyre dhe më pas rrëmbehen dhe çohen në atë botë. të rriten. Pasi të jetë krijuar ky themel, Black përcjell kalimin e kohës përmes një kapitulli të parë shumë të shkurtër:

Xem thêm :   LCK mùa Xuân 2023: Liệu những loạt trận cuối có phải 'cuộc dạo chơi' của T1?

Ky është pothuajse aq i shkurtër sa mund të bëhet një kapitull i romanit. Nuk mund t’i ruash kapitujt me një fjali të vetme gjatë gjithë rrugës në librin tënd – jo vetëm që do të rrisnin ndikimin me mijëra, por do të humbnin atë që ishte e keqe rreth tyre në radhë të parë. Por, të përdorur me masë, kapitujt e shkurtër mund të përcjellin një deklaratë të fuqishme në një hapësirë ​​të vogël.

Ndërsa numri mesatar i fjalëve të kapitullit është rreth gjatësisë së një tregimi të shkurtër, nuk ka asnjë rregull të standardizuar për sa i gjatë duhet të jetë një kapitull. Libri juaj do t’ju tregojë se çfarë lloj gjatësie kapitulli i nevojitet.

Si e dini kur një kapitull ka përfunduar?

Pra, kur jeni duke shkruar kapitullin tuaj, si e dini vendin e duhur për të përfunduar njërin dhe për të filluar tjetrin?

Një kapitull i mirë duhet të përmbushë dy gjëra përpara se të bëhet:

  • Ai duhet t’i përgjigjet një ose më shumë pyetjeve dramatike të ngritura në kapitullin e mëparshëm (nëse është e para dhe nuk ka kapitull të mëparshëm, duhet t’i përgjigjet disa prej pyetjeve të ngritura në paragrafët e parë – si p.sh., kush është ky person? Pse A po ecin në këtë rrugicë të ndotur me kostumin e tyre më të mirë? Çfarë po kërkojnë?).

  • Ai duhet të ngrejë pyetje të reja për t’u përgjigjur në kapitujt e mëposhtëm (nëse është i fundit dhe nuk ka kapitull tjetër, ai duhet t’i përgjigjet në mënyrë efektive çdo pyetjeje të vazhdueshme që nuk ka marrë ende përgjigje).

Kjo dinamikë pyetjesh, përgjigjesh, pyetjesh është ajo që i bën lexuesit të kthejnë faqet për të mësuar më shumë.

Një mënyrë e shkëlqyer për të përfunduar kapitullin tuaj për një pyetje dramatike është të përdorni një varëse shkëmbi. Kjo është kur mbyllni kapitullin tuaj në prag të ndonjë ngjarjeje ose zbulimi madhor. Përdorimi i një varëse shkëmbi krijon një pyetje të madhe për të cilën lexuesi juaj do ta gjejë përgjigjen vetëm nëse vazhdon të lexojë për tjetrin.

Nëse kapitulli juaj po lëviz nga një këndvështrim në tjetrin, nga një vend në tjetrin, ose po kërcen përpara (ose prapa) në kohë, pyesni veten nëse kapitulli juaj i ka kryer të dyja këto punë. Nëse jo, merrni parasysh një ndërprerje skene në vend të një pushimi kapitulli – një hapësirë ​​midis një skene dhe një tjetër brenda të njëjtit kapitull. Mund të keni disa pushime në skenë pa pasur nevojë të ndaloni një kapitull dhe të filloni një të ri.

Disa shkrimtarë pëlqejnë të përdorin vetëm ndërprerje të skenës në draftin e tyre të parë. Më pas, në fund, ata kthehen dhe zgjedhin se cilat do të shndërrohen në pushime kapitujsh.

Pyetje: Sa i gjatë duhet të jetë një kapitull?  Përgjigje: 3k-4k fjalë për kapitull është një gjatësi mesatare

A duhet të përdorni titujt e kapitujve?

Titulli i kapitujve është një nga pyetjet më të mëdha që kanë shkrimtarët e rinj kur nisin një vepër të gjatë romani. A duhet të kenë emra kapitujt në një roman? A keni nevojë për tituj të zbukuruar për të prezantuar një skenë? Apo janë numrat më të mirë?

Në një libër tradicional jo-fiction, kapitujt duhet të kenë gjithmonë tituj. Kjo i tregon lexuesit se çfarë mund të presin që të arrijnë deri në përfundimin e tyre. Titulli juaj shpjegon se çfarë ata do të mësojnë, ose çfarë argumenti po përpiqeni të bëni me punën tuaj. Pa titujt e kapitujve, do ta keni më të vështirë t’i bindni lexuesit të marrin librin tuaj.

Xem thêm :   3399 là gì? Ý nghĩa của con số 3399 là gì trong tình yêu?

Në fiksion, përdorimi i titujve për kapitujt tuaj është pak më subjektiv. Si shumë gjëra në botim, ai i nënshtrohet tendencave të caktuara; Tridhjetë apo dyzet vjet më parë, titujt e kapitujve ishin shumë më të njohur në romane sesa sot. Kur shqyrtoni titujt për kapitujt tuaj, pyesni veten se çfarë qëllimi shërben ai në libër.

Për shembull, shumë shkrimtarë pëlqejnë të përdorin vulat kohore si tituj kapitulli – për shembull, “Tre ditë para zjarrit” ose “1929”. Kjo mund të jetë e dobishme nëse libri juaj kalon shumë në kohë dhe dëshironi të siguroheni që lexuesi juaj të dijë gjithmonë se ku dhe kur janë.

Herë të tjera, një shkrimtar mund të përdorë emrat e personazheve si tituj nëse historia tregohet nga këndvështrime të shumta. Romani The Kitchen Front i Jennifer Ryan tregohet nga këndvështrimi i katër grave të ndryshme dhe secili kapitull ka emrin e narratorit në krye, në mënyrë që lexuesi të mos ngatërrohet.

Përdorimi i një titulli përshkrues të kapitullit si “Into the Dark Woods” ose “The Final Battle” mund të përmirësojë historinë tuaj, por ato gjithashtu mund të lexohen si pak shpërqendruese. Kjo është tërësisht çështje preference. Nëse ju pëlqen ideja e përdorimit të titrave përshkrues për të hapur kapitujt tuaj individualë, sigurisht që mundeni—thjesht sigurohuni që të përdorni tituj të ngjashëm kapitujsh që plotësojnë njëri-tjetrin dhe ruajnë ritmin e librit tuaj. Përndryshe, numërimi në numrat e kapitujve është një mënyrë e përjetshme dhe e besueshme për të veçuar çdo kapitull.

A duhet të ndahet një libër në pjesë?

Ndonjëherë, do të shihni romane që ndahen në seksione edhe më të mëdha—Pjesa e parë, e dytë dhe e tretë (ose më shumë!). A janë pjesët e duhura për historinë tuaj?

Jo çdo roman ka nevojë për pjesë të veçanta, dhe nuk ka asnjë rregull se kur dhe sa do të përdoren. Megjithatë, mund të gjeni pjesë të dobishme nëse:

  • Libri juaj kërcen përpara dukshëm me kalimin e kohës

  • Papritmas kaloni nga një personazh në rrëfimin tjetër

  • Diçka kataklizmike që ndryshon jetën i ndodh protagonistit tuaj

  • Protagonisti juaj arrin qëllimin e tij përfundimtar, vetëm për t’u përballur me një të ri

Në përgjithësi, secila “pjesë” duhet të lexohet si historia e saj e pavarur. Më pas, secila prej këtyre historive të pavarura bashkohet për të bërë një histori edhe më të madhe. Ju mund të përdorni pjesë për të treguar se një kapitull i jetës së personazhit tuaj kryesor ka përfunduar dhe një i ri po fillon, ose se po e ktheni librin tuaj në një histori të re, të lidhur në një kohë ose vend tjetër.

Numri i duhur i kapitujve me gjatësinë e duhur të kapitujve nuk është aq i rëndësishëm sa thjesht tregimi i një historie të mirë.

Sa kapituj i duhen librit tuaj? Mjaft për të treguar një histori të mirë

Njohja e numrit të duhur të kapitujve, gjatësisë së përsosur të kapitujve dhe si t’i strukturoni ato në romanin tuaj është vetëm një pjesë e një enigme shumë më të madhe. Kapitujt kanë rëndësi sepse e ndihmojnë lexuesin të ndjekë historinë tuaj në një mënyrë koherente dhe ritmike—dhe i bëjnë ata të dëshirojnë të lexojnë më shumë. Pavarësisht nëse përdorni kapituj të gjatë ose të shkurtër, një grusht apo njëqind, gjëja më e rëndësishme që duhet mbajtur parasysh është rregulli numër një i të shkruarit: Mbaj vëmendjen time.

By ChaoLua TV

ChaoLua TV - website xem trực tiếp bóng đá hôm nay miễn phí, full HD, không quảng cáo. Sôi động cùng hàng loạt bình luận viên nổi tiếng, trực tiếp các giải bóng đá hàng đầu thế giới.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *